RAST

De Terugkeer van OLBYSES

Een bewerking van De Odyssee van Homeros

Ergens diep in ons onderbewustzijn ligt bij ieder mens een Ithaka verscholen. Het Ithaka gevoel begint, op het moment als je het ouderlijk huis, Of je dorp, Je stad, Of je land verlaat. Eenmaal vertrokken, ontkom je niet aan dat gevoel: Ithaka

De terugkeer van Odysseus van Homeros is de inspiratiebron voor Şaban Ol’s muziektheatervoorstelling De Terugkeer an Olbyses. Thema’s uit de hedendaagse maatschappij worden verweven met deze oude Griekse mythe. Liefde, de betekenis van het vaderland, migratie en het vreemdeling zijn, worden via improvisatie op een speelse en ironische manier bewerkt. Met volle glazen ouzo, verleidelijke zang als van de Sirenen en nieuw gecomponeerde muziek, geïnspireerd op de Turks-Griekse blues rembetiko probeert Olbyses terug te keren naar zijn Ithaka.

Met: Marij van den Boom, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Marcel Faber, Wilfred Klaver, Ergun Şimşek, Murat Toker
Tekst en regie: Şaban Ol
Muziekcompositie: Selim Doğru
Liedteksten:Henk Smaling
Vormgeving en Grafisch ontwerp: Bülent Evren
Lichtontwerp: Dirk Blom
Kostuums: Yukie Hashimoto
Fotograaf: Jean van Lingen

speeldata | mei 2009

Theater RAST vertelt verhalen. Verhalen die verteld moeten worden omdat ze gaan over wat ons nu raakt, over de tragiek van, en het optimisme over de diverse samenleving, hier en over de grens. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan conflicten en culturen die voor veel mensen ver van hun bed lijken.

RAST maakt haar verhalen samen met nieuwe makers, schrijvers en acteurs. De theatergroep heeft een eigen vorm om conflicten een persoonlijk gezicht te geven: in muzikale voorstellingen waar de humor de tragiek op de hielen zit. Daarmee trekt RAST in heel Nederland – maar bij internationale producties ook in Europa, Turkije en Irak – een divers samengesteld publiek. Het theater dat RAST maakt kan niet de wereld veranderen, maar wel de kijk op problemen en mensen verbinden die tegenover elkaar dreigen te staan.

Die nieuwe verhalen vertellen we met het scala van vormen dat het moderne theater biedt: van muziektheater en vertelkunst tot klassieke libretto’s. RAST laat zien dat intercultureel geen leeg begrip is als je het invult met eigen wortels en inspiratiebronnen.

Project Details

DATUM

Mei, 2009

CLIENT

RAST

PROJECT TYPE

THEATER IMPROVISATIE

CONTRACTOR

Project Gallery